Γενικά

ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Βιωματική προσέγγιση από το Δ2 τμήμα

• Όταν βγαίνουμε στο δρόμο περπατάμε πάντα στο πεζοδρόμιο.

• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πεζοδρόμιο ή αυτό είναι κατειλημμένο, περπατάμε πάντα στην άκρη του δρόμου προσέχοντας να μην εμποδίζουμε την κυκλοφορία και να μη βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Για την ασφάλειά μας, περπατάμε ο ένας πίσω από τον άλλο και όπου είναι δυνατό, αντίθετα από την κατεύθυνση των οχημάτων.

• Για να διασχίσουμε το δρόμο πρέπει:

 α) Να περνάμε από τη διάβαση πεζών.

 β) Εφόσον υπάρχει και φανάρι, περνάμε μόνο όταν είναι πράσινο για τους πεζούς και ποτέ όταν είναι κόκκινο,

 γ) Εάν δεν υπάρχει φανάρι, κοιτάμε με προσοχή δεξιά και αριστερά και περνάμε μόνον εφόσον δεν πλησιάζουν άλλα οχήματα και δεν παρεμποδίζου με την κυκλοφορία των οχημάτων,

δ) Και στις δύο περιπτώσεις όμως, δεν περνάμε εάν δεν ελέγχουμε με μεγάλη προσοχή και από τις δυο πλευρές του δρόμου.

 • Το δρόμο τον διασχίζουμε πάντα κάθετα και χωρίς να αργοπορούμε. • Όταν βγαίνουμε στο δρόμο, είμαστε υποχρεωμένοι για την ασφάλειά μας, να παρατηρούμε και να ακολουθούμε τις υποδείξεις των Αστυνόμων και των Σχολικών Τροχονόμων.

 • Για την ασφάλειά μας και για να μην προκαλέσουμε ατύχημα σε άλλους, όταν κινούμαστε στο δρόμο ως πεζοί ή οδηγοί (ποδηλάτες), εκτός από τις υποδείξεις των Τροχονόμων και τις γραμμές που βάφονται πάνω στο οδόστρωμα πρέπει πάντα να ακολουθούμε: α) Τη φωτεινή σηματοδότηση (φανάρια)

 • Υπάρχουν φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πεζών και φανάρια που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οδηγών (ποδηλάτες).

Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει πάντα να τα σεβόμαστε. Σταματάμε στο κόκκινο, προχωράμε στο πράσινο.

Το πράσινο που αναβοσβήνει, σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και αφού ελέγξουμε και τις δυο κατευθύνσεις.

Στο κίτρινο, ο ποδηλάτης πρέπει να σταματήσει, όπως και στο κόκκινο, εκτός αν βρίσκεται τόσο κοντά στη διάβαση που δεν προλαβαίνει.

β) Τις πινακίδες Οι πινακίδες τοποθετούνται σε καθορισμένα σημεία του δρόμου για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, να προειδοποιούν και να πληροφορούν τους πεζούς και τους οδηγούς.

Η εργασία συνεχίστηκε  στην τάξη ζωγραφίζοντας και καταγράφοντας κανόνες οδικής συμπεριφοράς ενός ποδηλάτη!!!

403424526 824658149345110 7590081888721482701 n 1
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση